Koningschap door de Eeuwen heen

Het concert van het Operakoor Dordrecht, op 9 maart 2014 in de Wilhelminakerk.

Vierde op 14 april 2013 het Operakoor Dordrecht zijn 20-jarig bestaan met een grandioos Verdi concert in de Wilhelminakerk, bijna een jaar later, op 9 maart 2014, waren wij weer aanwezig in dezelfde Wilhelminakerk.

Deze keer hadden we ook iets te vieren, t.w. het 200-jarige Koninkrijk en het feit dat Peter Schlamilch inmiddels 10 jaar onze dirigent is.

We prezen ons gelukkig dat we ook nu weer gebruik konden maken van het orkest dat speciaal voor deze gelegenheid door Anahi Oraison was samengesteld uit een groot aantal muzikanten van o.m. de Orchestvereeniging Dordrecht, die op betrekkelijk korte termijn de soms ingewikkelde muziekstukken onder de knie wisten te krijgen.

Extra en niet te versmaden dimensie gaven de solisten Gabrielle Mouhlen en Deniz Yilmaz.

Operakoor dordrecht 2014

Peter Schlamilch wist uit dit alles, met het koor een harmonieuze opera-uitvoering tot stand te brengen, die klonk als een klok of beter gezegd een klokkenspel.

Voor de pauze werden stukken uit Norma, van Vincenzo Bellini opgevoerd, met als hoogtepunt het bekende Casta Diva, dat Gabriëlle Mouhlen als een ware Callas, prachtig ten gehore bracht.

In het duet "Va crudele" bleek dat we ons niet hadden vergist in de kwaliteit van onze tenor Deniz Yilmaz, die hiermee alle handen op elkaar kreeg.

Na de pauze kreeg de uitvoering een ander karakter met 2 prachtige stukken uit Maria Stuarda van Gaetano Donizetti, wat heerlijk is om te zingen wanneer alles precies op tijd en harmonieus in elkaar past.

Dit gevolgd door een aantal stukken van Bellini en Verdi, die het publiek waarschijnlijk al bekend in de oren klonken, maar juist daarom goed in het gehoor lagen.

Zoals het "Va pensiero", het pseudo Italiaanse volkslied, dat nooit zonder emotie gezongen kan worden.

Het "Libiamo" uit La Traviata zorgt altijd weer voor een sprankelend einde, gevolgd door een staande ovatie, waarmee het publiek (gelukkig) om een toegift vroeg.

Gelukkig, want wat kreeg iedereen een fijn gevoel bij het zingen van het mooie gebed van Mozes, van Rossini, dat werd besloten met een devoot "pieta".

Een van onze bassen, Jan van den Tempel, had het voorrecht om de baspartij hiervan te mogen zingen, wat hem het hoogtepunt van de dag opleverde. Zeker toen hij het daaropvolgende applaus met de professionele solisten en dirigent mocht delen.

Al met al een geslaagde dag voor alle deelnemers en het ruim 200-koppige publiek.

Naschrift:

Door het prachtige voorjaarsweer bleven waarschijnlijk wat supporters elders in de zon zitten. Zij hebben heel wat gemist, blijkens de enthousiaste reacties van ons publiek.

Ook enkele buren van de Wilhelminakerk merkten op, dat ze vanaf hun eigen terras gratis hebben meegenoten van ons optreden.