Giovanna d'Arco en Hoogtepunten uit Diverse Opera's

Zondag 24 april 2016 gaf het OperaKoorDordrecht in de Wilhelminakerk haar jaarlijkse concert.

Concert 2016

Er stonden verschillende werken op het programma van Verdi en een van Rossini.

Voor de pauze werd de opera Giovanna d'Arco gezongen en na de pauze is een gevarieerd programma ten gehore gebracht.

Het bestuur had in samenspraak met de dirigent drie uitstekende solisten gecontracteerd.

Amanda Key, sopraan, Harald Quaaden, tenor en Martijn Sanders, bariton. Zeker het gedeelte waar de solisten a capella zongen bezorgde het publiek kippevel. Schitterend!

Dit alles stond onder de bezielende leiding van onze dirigent Peter Schlamilch en werd op fenomenale wijze begeleid op de vleugel door Sunghee Jo.

Het publiek beloonde het koor, de solisten, pianiste en dirigent met een staande ovatie.

Kortom het was weer een geweldig concert.

De opera Giovanna d'Arco van Giuseppe Verdi (1813-1901)

Is losjes gebaseerd op het toneelstuk Die Jungfrau von Orleans van Schiller.

De proloog speelt zich af in het Franse dorp Domremy. Charles de nog niet gekroonde koning wil zich overgeven aan de Engelsen om verder bloedvergieten te voorkomen. Dit moet gebeuren in het bos, dat zeggen de dorpelingen behekst is. Hij gaat toch.

In het bos ligt Giovanna te slapen en krijgt een visioen dat zij Frankrijk moet leiden naar de overwinning. Haar vader Giacomo denkt dat ze haar ziel verkocht heeft aan de duivel uit devotie voor de toekomstige koning.

Op het plein voor de kathedraal van Reims wordt de overwinning op Engeland gevierd.

Charles bekent zijn liefde voor Giovanna. Ze beantwoordt deze liefde niet omdat ze gewaarschuwd wordt voor de aardse liefde. Giacomo hekelt haar ten overstaan van de dorpelingen, die haar vervolgens aanklagen als zijnde behekst. Ze wordt ter dood veroordeeld.

Giovanna is gevangen genomen door de Engelsen. Ze smeekt God haar bij te staan. Deze smeekbede wordt gehoord door Giacomo, die beseft dat hij zich vergist heeft. Hij helpt haar ontsnappen. Ze haast zich naar het slagveld en zorgt ervoor dat Frankrijk wint. Zij zelf sneuvelt. Als haar lichaam binnen wordt gebracht komt Giovanna plotseling tot leven.

Giacomo eist zijn dochter op en de koning bekent zijn liefde. De engelen zingen over verlossing en overwinning, terwijl Giovanna sterft en opstijgt naar de hemel.

Na de pauze werden aria's en koren gezongen uit I due Foscari, Nabucco, Un giorgo di regno, I Lombardi, Oberto, Macbeth en Atilla allen gecomponeerd door Verdi. Als sluitstuk klonk het indrukwekkende Pieta de figli tuoi van Rossini.

Als toegift het vrolijke Libiamo (drinklied) uit La Traviata van Verdi.