Hoogtepunten uit de Italiaanse Opera

Operakoor Dordrecht, Concert 19 april 2015

Concert 2015

Voorbereiding:

Ook deze keer was het weer spannend. De vraag of we onze ambities konden waarmaken op 19 april, de datum die steeds dichterbij kwam, terwijl er nog aan allerlei stukken geschaafd moest worden. De solisten konden gelukkig, door toedoen van onze dirigent just in time gecontracteerd worden. Door ons beperkte budget was het niet mogelijk om een orkestbegeleiding te regelen en moest het geheel begeleid worden door onze pianiste, wat een behoorlijke uitdaging was.

Na rijp beraad, en omdat de mogelijkheid zich voordeed, werd besloten om pianiste Sung Hee Jo deze zware klus te laten uitvoeren. In de drie weken die zij daarvoor ter beschikking had is zij daar wonderwel in geslaagd. Wij prijzen ons gelukkig dat we zon talent hebben kunnen binnenhalen, nu ook als onze repetitor.

Algemene indruk. De uitdrukking is wel bekend: Een slechte generale, een goed concert. Dit was zeker hier het geval. Door de fouten die we maakten op de generale, waren we extra alert bij de uitvoering.Gelijk beginnen en gelijk eindigen, is een belangrijk principe en Kijk naar de dirigent! Nu er geen orkest was maar wel een pianist die perfect reageerde op de dirigent, kon deze meer aandacht schenken aan het koor, wat ook wel nodig was bij sommige passages. Al met al liep het gesmeerd . Dit mede door de prestatie van de solisten, Victoria Skornyakova, Bavo Orroi en Harrie van der Plas. De koster van de Wilhelminakerk, Kees Mol zei dat hij genoten had en van de koren die hij regelmatig meemaakte vond hij ons het best. Uit het publiek viel ook te horen dat ze geweldig genoten hadden. (Aardige mensen!).

Het programma

Gezongen werden stukken uit de operas I Puritani van Bellini en Oberto van Verdi. Als versiering werden daarbij wat nieuwe stukken gevoegd en stukken die al eerder gezongen waren, maar juist dat blijkt het publiek te waarderen. Er werd zelfs opgemerkt dat juist bekende stukken, zoals Va pensiero, lekker zijn om naar te luisteren.

Enkele korte impressies.

Vincenzo Bellini(1801-1835), I Puritani

De liefde van Elvira en Lord Arturo Talbo wordt hierin bezongen met alle emoties van dien. Hier konden de solisten zich uitleven, begeleidt door het koor. Een kunst voor de dirigent om dat synchroon te laten samengaan. Moeilijk, maar juist daardoor mooi.

Vincenzo Bellini, La sonnambula A fosco cielo

Bavo Orroi vertolkt de rol van Elvino, met een vol basgeluid, waarna de solisten en volgen met het al vaker gezongen a fosco cielo. Gaetano Donizetti (1797-1848), Anna Bolena Chi pu vederla? Hier lieten onze dames merken hoe zielig zij Anna Boleyn vonden onder de druk van Hendrik VIII. Hoe schoon was het laatste akkoord.

Gaetano Donizetti, Maria Stuarda Preghiera

Een mooi gebed van Maria Stuard die naar het schavot wordt geleid

Giuseppe Verdi(1813-1901), OBERTO ,conte di San Bonifazio

Een verhaal over Riccardo, die met Cunzia wil trouwen, waarbij natuurlijk weer jaloezie om de hoek komt kijken: Leonora ,die vroeger door hem werd verleid. Allemaal kommer en kwel, maar mooi om aan te horen. Een goed samenspel van koor en solisten.

W.A. Mozart (1756-1791), Idomeneo, Placido il mar

Voor het vertrek uit de haven prijzen Elettra en het volk de kalme zee ("Placido il mar").

Een mooi melodieus stuk van Mozart, waartussen we Elettra hoorden zingen met de prachtige jonge stem van Victoria Skornyakova.

Gaetano Donizetti, L'elisir d'amore Una furtiva lagrima

Nemorino is verliefd op Adina, die hem afwijst. Hij koopt een liefdeselixer in een poging Adina voor zich te winnen. Na veel verwikkelingen wordt Adina verliefd op hem en krijgt alles een happy end. Dit was een van de hoogtepunten van de middag. Harrie van der Plas vertolkte metUna furtiva lagrima overtuigend de verliefde Nemorino en oogste daarvoor een daverend applaus.

Toen Victoria de uiteindelijk toch verliefde Adina vertolkte, was iedereen muisstil, ook de dirigent die op dat moment veel weg had van de verliefde Nemorino.

Guiseppe Verdi, I due foscari Tace il vento

Een oude bekende, maar goed om te zingen en te horen.

Guiseppe Verdi, Giovanna d 'arco Tu sei bella

Het koor van duivels zingt uit volle borst hoe mooi Jeanne d 'Arc is en onze dames vertolken het hemels engelenkoor dat Jeanne vertelt dat haar goddelijke opdracht is Frankrijk te redden.

Gioacchino Rossini (1792-1868), Mos Preghiera

Een wanhopig gebed van Mozes. Pieta, heb meelij. Mooi om mee te eindigen. Een mooie harmonie van solisten en koor. Gevolgd door een korte stilte en een daverend applaus van het 180-koppige publiek.

Natuurlijk hadden we nog een toegift achter de hand, voor het geval het publiek hard genoeg zou klappen. Attilla kreeg ook een enthousiaste reactie.

Hulde aan onze pianiste Sung Hee Jo, die dit alles op professionele wijze aan elkaar gespeeld heeft.

We hebben het orkest nauwelijks gemist en het koor was nu beter te horen!